Szynkowary - rodzaje, zasada działania, ceny, opinie, porady zakupowe

Szynkowar szybko okaże swoją przydatność w każdej kuchni. Jeśli lubimy domowe wędliny i mielonki to warto zainwestować w to urządzenie. Na rynku jest wiele odmian tego naczynia. Możemy kupić wersję ze stali nierdzewnej, aluminium lub z tworzywa sztucznego. Zatem dopasujemy cenę do możliwości finansowych. Zatem przed nami zasada działania szynkowara, opinie, testy i ceny.

Szynkowar – co to takiego?

Szynkowar to urządzenie do parzenia mięs różnego rodzaju. Przygotowuje się w nim zdrowe i soczyste szynki i nie tylko. Stworzono go do obróbki mielonki, rolad, golonek, boczków, kiełbas a nawet pasztetów. Można też w nim przygotowywać mięsa drobiowe. Opisywane urządzenie daje ciekawe możliwości. Dzięki niemu przyrządzimy pyszne wędliny, które stanowią alternatywę dla produktów sklepowych. W smaku są znacznie lepsze i co ważne nie zawierają żadnych konserwantów. Duże znaczenie ma też to, że szynkowary bez woreczków lub z nimi bardzo skracają czas przygotowania potrawy. Do najlepszych na rynku należą urządzenia firm Tescoma i Biowin. Ich cena nie jest wysoka a do tego zbierają dobre opinie.

Szynkowar składa się z kilku elementów. Podstawą zestawu jest naczynie ze stali nierdzewnej lub z tworzywa sztucznego. Występują też wersje powstające z aluminium. Przeważnie jest to szynkowar prostokątny lub owalny. Zazwyczaj pojemnik pozwala na jednorazowe przygotowanie kilograma mięsa. Może być podzielony na dwie części. To rozwiązanie umożliwia parzenie dwóch różnych wędlin. Kolejne ważne elementy to pokrywka, zdejmowana lub zamontowana na stałe, sprężyna i płytka dociskowa. Sprężynę mocuje się pomiędzy pokrywką a płytką dociskową. To sprawia, że mięso staje się zwarte. Opisywane urządzenie bywa sprzedawane w zestawie z termometrem z sondą.

Jak działa szynkowar?

Niezależnie od tego czy mamy szynkowar prostokątny czy owalny, zasada działania jest taka sama. Zanim jednak przejdziemy do samego parzenia mielonki czy szynki, kilka słów o przygotowaniach. Istnieją różne przepisy na mięso z szynkowara. Nieco dalej opiszemy je dokładniej. Tu wspomnimy o tym, że przed parzeniem mięso trzeba przygotować. Przyprawiamy je mieszanką ziół lub peklujemy na mokro. Optymalny czas marynowania to około 24 godziny. Gdy dobiegnie końca umieszczamy mięso w urządzeniu. Najpierw wkładamy je do woreczka. Choć istnieją też szynkowary bez woreczków.

Gdy mięso jest już w pojemniku dociskamy je za pomocą płytki, sprężyny i pokrywki. Następnie wkładamy szynkowar do garnka i zalewamy wodą. Woda powinna zakrywać 3/4 wysokości urządzenia. Przychodzi czas na gotowanie i tu ważne są konkretne przepisy. To one mówią jak długa gotujemy i do jakiej temperatury doprowadzamy wodę. Zazwyczaj jest to 75-80°C utrzymywane przez 2-3 godziny. Ważne jest to by nie dopuszczać do wrzenia. Szynkowar z termometrem z sondą pozwala na kontrolowanie temperatury mięsa w pojemniku. W pokrywce powinien znajdować się specjalny otwór na termometr. Jeśli go nie ma trzeba sprawdzać temperaturę wody w garnku. I to cała zasada działania urządzenia.

Porady zakupowe – cena, opinie, testy

Wiemy już, że szynkowary konstruuje się z różnych materiałów. Wersje z tworzywa sztucznego muszą mieć atest bezpieczeństwa w kontaktach z żywnością. Oferują kilka zalet, najważniejsza z nich to niewielka waga, łatwość przenoszenia i szybkie nagrzewanie się. Do minusów zaliczymy niską odporność na uszkodzenia, co potwierdziły testy. Cena szynkowarów z tworzywa sztucznego to około 80-100 zł. Renomowany producent to firma Tescoma. Warte uwagi są też odmiany z aluminium. Są dość trwałe, lekkie i szybko się nagrzewają. Nie są niestety odporne na wysokie temperatury. Testy pokazały, że nie można przygotowywać w nich kwaśnych potraw. Cena niewielkich naczyń z aluminium to około 40 zł. Za większe zapłacimy około 240 zł.

Najlepsze opinie zbierają szynkowary bez woreczków lub z nimi, wykonane ze stali nierdzewnej. Testy jednoznacznie pokazały, że są najbardziej wytrzymałe na uszkodzenia. Do tego nie pokrywają się rdzą. Te odmiany są najbezpieczniejsze w kontakcie z żywnością. Wykazują się wytrzymałością na wysokie temperatury i można je myć w zmywarce. Jedyną wadą jest to, że niektóre zawierają domieszki niklu. Niektóre osoby są uczulone na ten związek. Szynkowary ze stali nierdzewnej nie należą do drogich sprzętów. Ich cena waha się w granicach 40-100 zł. Renomowanym producentem tych urządzę jest między innymi firma Biowin.

Szynkowary mają różne pojemności i kształty. Najmniejsze mieszczą mniej niż kilogram mięsa lub mielonki. W średnich zmieści się nieco ponad kilogram szynki czy karkówki. Największe wersje są przygotowane na 2-3 kilogramowy wsad. Teraz kilka słów o kształtach. Najpopularniejszy jest kształt owalny. Idealny do parzenia dużych kawałków mięsa. Zazwyczaj jest spory, zatem do jego użycia będziemy potrzebować większego garnka. Równie popularny jest, szynkowar prostokątny lub kwadratowy. Podobnie jak owalny służy do przygotowywania dużych kawałków mięsa, mielonki itp. Teraz przejdziemy do krótkiego opisu egzemplarzy cieszących się największym uznaniem.

Do najpopularniejszych urządzeń należą produkty firm Tescoma i Biowin. Obie marki zbierają pozytywne opinie. Trzeba jednak wiedzieć, że mamy więcej możliwości. Oto niektóre z nich:

  • Owalny szynkowar Biowin 313130 – wykonany ze stali nierdzewnej, pojemność 3 kg, cena około 90 zł,
  • Szynkowar z tworzywa sztucznegoTescoma Presto – pojemność 1,5 kg, w wyposażeniu z termometrem z sondą, cena około 77 zł,
  • Szynkowar Redmond RHP-M02-E – wykonany ze stali nierdzewnej, pojemność 1,5 kg,
  • Szynkowar Klausberg – w zestawie z termometrem z sondą, pojemność 1,5 kg, materiał to stal nierdzewna, cena około 120 zł,
  • Szynkowar prostokątny Duet – pojemność 1,5 kg, materiał to stal nierdzewna, cena około 100 zł.

Przepisy na ciekawe potrawy z szynkowara

Do dyspozycji mamy różne szynkowary, w zestawie z termometrem z sondą lub bez nich. Dobre opinie zbierają sprzęty firm Tescoma i Biowin ale na rynku znajdziemy też inne propozycje. Niezależnie od tego, jakie urządzenie wybierzemy, daje nam ono wiele możliwości. Możemy na przykład przygotować mielonki różnego rodzaju. Znajdziemy przepisy na wersję z warzywami, z suszonymi pomidorami czy klasyczną wieprzową. Świetne opinie zbiera też tradycyjna szynka. Można też ją nieco zmodyfikować dodając paprykę czy też miód. Co ważne nie musimy ograniczać się do najbardziej znanych propozycji.

Przepisy na dania z szynkowara to bardzo liczna grupa. Poza roladami, karkówkami czy boczkiem możemy znaleźć wiele ciekawych opcji. Może być to na przykład mozaika drobiowa czy też indyk w galarecie. Niepowtarzalnym smakiem odznacza się łopatka w kawałkach czy mielonka z kawałkami schabu. Trzeba tylko poszukać a na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Pokusimy się teraz o krótkie podsumowanie. Nie ważne czy mamy szynkowar prostokątny czy owalny. Najistotniejsze jest to, że posługujemy się tym urządzeniem. Daje nam, bowiem wiele zalet. Najważniejsze z nich to atrakcyjna cena, łatwa obsługa czy możliwość przygotowania zdrowych wędlin.